SAMANYOLU MERKEZİNE YAKINDAN BAKIŞ

Sol üstte iyonize gazın oluşturduğu yay şeklindeki yapılar o bölgedeki yıldız rüzgarlarıyla oluşan yoğun manyetik alanların bir göstergesi. Sol alttaki gaz yapısı ise Quintuplet yıldız kümesindeki dev yıldızların etkisi ile oluşuyor. Görüntünün ortasında, galaksi merkezindeki devasa kara deliğin etrafında sıcak gazlardan oluşan parlak spiral yapı görülüyor.

Galaksimiz Samanyolu’nun merkezinde bir kara delik mi var? Merkezdeki yıldız yapılar nasıl? Bunları öğrenmek için en iyi yol daha da yakından bakmak. Hubble ve Spitzer Uzay teleskoplarının kızıl ötesi dalga boyunda yaptıkları yakın gözlemler sonucu galaksi merkezinde yeni dev yıldız popülasyonlarına ve iyonize haldeki gazların oluşturdukları karmaşık yapılara rastlandı.

Merkezdeki gaz ve toz yapılarının optik dalga boyundaki (gözümüzle algıladığımız) ışığı geçirmemesinden dolayı galaksi merkezi ancak dalga boyu daha büyük kızıl ötesi ile gözlenebiliyor. Hubble üzerindeki NICMOS (Near Infrared Camera and Multi Object Spectrometre – Yakın Kızıl ötesi Kamera ve Çoklu Obje Spektrometresi) ve Spitzer üzerindeki IRAC (Infrared Astronomy Camera – Kızılötesi Astronomi Kamerası) ile alınan görüntüler birleştirilerek yukarıdaki mozaik görüntü oluşturuldu:

NICMOS kamerası verileriyle Hubble, güçlü yıldız rüzgarları üreten büyük bir yıldız popülasyonunu ortaya çıkardı. Çevredeki iyonize olmuş gazın beklenen dalga boyundan(1.90 mikron) farklı bir dalga boyundaki (1.87 mikron) aşırı ışımasından fark edilen dev yıldızların galaksi merkezinde bilinen Merkezi küme, Arches kümesi ve ya Quintuplet kümesine ait olmadıkları anlaşıldı. Bu yeni yıldızların kümelerden izole bir şekilde oluştukları ya da zamanında kümelerin içinde oluşup güçlü kütle çekimsel gelgitler nedeniyle dışarı savruldukları düşünülüyor.

Bu yıldızlardan kaynaklanan rüzgarlar ve ışınım nedeniyle merkezde gözlenen karmaşık yapılar oluşuyor. Rüzgarların yeni dev yıldızların oluşumlarına da neden olduğu belirtiliyor.

Kaynaklar:
Hubblesite